Çeşme mutfağı – Cesmebook.com


Çeşme’nin muhteşem lezzetleri…


         Balıkları ve otları ile meşhur Ege’desiniz. Çeşme’de bu yüzden deniz mahsulleri ve zeytinyağı ile yapılmış nefis zeytinyağlı yemekler sofraların baş tacıdır. Kumru, lokma tatlısı, Çeşme kavunu ve üzümünü de mutlaka tadın!
Dillere destan Çeşme kavunu, Çeşme karpuzu, benzersiz domatı, tatlı soğanı, şaraplık sofralık üzümü, şifa sebzesi enginar, en verimli zeytinlikler, yeşillikler, türlü şifalı ot ve bitkiler, ne ekerseniz ekin daha lezizini bulamayacağınız meyveler, kaya diplerinde, çorak yamaçlarda kendiliğinden yetişen gençlik iksiri; kapari, kekik, adaçayı, ısırgan, şevketi bostan. Çeşme’nin nimetleri saymakla bitmez!

Ya deniz? Tüm zenginliği ve doğurganlığı ile leziz nimetleriyle dayanılmaz tatlar sunar. Kimi zaman barbun, çipura, sinarit, mevsiminde lüfer, orkinos, kimi zaman ahtapot, kalamar, ıstakoz.

Bu ürünlerin haricinde buraya özgü olan bir lezzetten bahsetmek gerekir. Namı değer; “İzmir Kumrusu”Bu özel tat simit hamurundan özel bir sandviçin içine sosis, salam ve kaşar eritme gibi şarküteri ürünleri konularak kömürde pişirilen bir fast food yiyecek.

Çeşme’ye özel incir reçeliyle sunulan şeker işi, kuru sıkma, kaz budu ve bademli süt diğer yerel lezzetler arasında. Ayrıca Çeşme denildiğinde meşhur sakız reçelini de kahvaltılarda sofranızdan eksik etmeyin. Çeşme’nin kavununu ve enginarını ise mutlaka tadın.

Yöresel yemeklerinden bazıları;

 – İzmir Kumrusu
– Sakız Reçeli
– Lokma Tatlısı
– Sakızlı Dondurma
– Her Türlü Balık Çeşid
i

Çeşme Enginarı

Resim

      ”Karaciğer dostu” olarak bilinen enginar havası ve toprak nedeniyle Çeşme’de bolca yetiştiriliyor.Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganezden başka A, B1 ve C vitaminleri içeren, karaciğeri temizleyen, safranın kolay akışını sağlayan,mineral bolluğu bakımından en zengin sebzedir.Çorbası,salatası,dolması,zeytinyağlı yemeği yapılan enginar ile kendinize Çeşme’ye gelmişken bir sağlık kürü yapabilirsiniz.Sadece 100 gramı 53 kalori içeriyor.

Çeşme Kavunu

Resim


    Kavun; 90’lı yıllara kadar adını Çeşme Kavunu olarak dünyaya duyurmuştur ve ün kazanmıştır.Çeşme kavunu koklayarak veya altının yumuşaklığına bakılarak alınmaz.Ne dışa vuracak türden kokusu vardır ne de dibi yumuşak olur.Bu özelliğinden dolayı tavana iple asılıp kış aylarında yenilebildiği için ”askı” veya ”kış kavunu” adı da verilmektedir.

Bölgenin kendine özgü kumlu ve kireçli toprağında yetişen o özel tatlı ve sert kavunu… Bu kavun, özelliği gereği susuz yetişmektedir: Yörenin havası, toprağı ve güneşiyle kimliğini kazanan Çeşme kavununu başka yerlerde yetiştirme girişimleri başarısız oluyor.Bu yüzden Germiyan Köyü,Çiftlik ve Ovacık’tan geçerken mutlaka kavuncunun önünde durup tadına bakın.


Sakız Reçeli

Resim

    Sakız reçeli, 6000 yıl önce ilk kez çeşme de bulunduğu söylenen sakız ağacının lezzetli aromasından elde edilir. Her ne kadar reçel dense de aslında bembeyaz bir macundur. Çay kaşığına bir miktar alıp ağzınızda emerek bu lezzetin tadını çıkartabilirsiniz. Dilerseniz muhallebi ya da sütlaca ilave ederek tadına tat katabilirsiniz… Ayrıca bol köpüklü bir Türk kahvesinin yanında gelen bir bardak soğuk suyun içindeki bir çay kaşığı sakız reçeli damağınızı şenlendirir…

Çeşme Kumrusu

Resim

    Çeşme’de kumru yemek bambaşka bir keyiftir; ekmeği ayrı güzel içindekiler ayrı güzeldir. Bu tadı başka hiçbir yerde yapılan kumruda bulamazsınız! Aslında kumru, bu susamlı ve farklı bir tadı olan ekmeğin adı; içine sucuk,salam, kaşar önceden kızartılıp domatesle beraber içine koyuluyor ve servis yapılıyor. Yanında salatalık, küçük acı biber turşusu ve bir de ayran… Çeşme’de gecenin son durakları kumrucular oluyor; halen yemediyseniz mutlaka denemenizi tavsiye ederim…

Lokma

Resim

     Genellikle lokma bir yakını kaybettikten ya da bir dileğin gerçekleşmesinden sonra dağıtılıyor. Bu gelenekte belirli yerlere ustalar tarafından lokma dökülür herkes kuyruğa girer lokmasını alıp gider. Çok yoksul biriyle hali vakti yerinde şık bir hanım ya da uzun saçlı, küpeli bir gencin hep birlikte sıraya girip lokmalarını almaları Çeşme’de çok olağandır. Başka şehirlerinden gelenlere bu görüntüler çok değişik gelir. Yabancılar ise en çok lokmanın bedava dağıtılmasına şaşırır.